LowCarb LemonCurd ijs

LowCarb LemonCurd ijs

Macro’s: uhm die volgen de volgende keer dat ik het maak. Een keer vergeten het eindresultaat te wegen. 

Sindskort ben ik lid van een koolhydraatarme kookclub. Er wordt een verdeling gemaakt en daarin rouleren we dan de gastvrouw stelt haar huis ter beschikking, er wordt gezorgd voor een amuse, voorgerecht, spoom, drank, soep, hoofdgerecht en een nagerecht met eventueel nog wat lekkers voor bij de koffie. Ik kreeg spoom als opdracht……spoom dacht ik. Nog nooit van gehoord. Dus ik ging speuren op internet dit vond ik als omschrijving:

Spoom is een fris tussendoortje dat normaalgesproken in grote menu’s wordt geserveerd tussen het eerste lichtere hoofdgerecht en het tweede zwaardere hoofdgerecht. Spoom wordt gebruikt om de smaak voor het volgende gerecht te neutraliseren. Bron:Smulweb

Klik op de ingrediënten in het lijstje, dan wordt je doorgelinkt naar een website of afbeelding van het ingrediënt wat ik heb gebruikt.

INGREDIËNTEN

Au-Bain-Marie |LowCarb-Rita.nl
**Au-Bain-Marie |LowCarb-Rita.nl

Lemoncurd:

  • 3 Eieren maat L
  • 3 Eiwitten van eieren maat L
  • 80gr Xucker
  • 90gr Roomboter (ongezouten) 0.9khd
  • 60ml Verse Citroensap 4.8khd
  • 1 el Verse Citroenrasp

Ijs:

BEREIDINGSWIJZE

Begin met de lemoncurd. Weeg alle ingrediënten af. Snij de koude roomboter in kleine blokjes en zet nog even terug in de koelkast. Klop de eieren met de eiwitten, de xucker, het citroensap en de rasp goed door elkaar.

Laat dit **au-bain-marie indikken, dat duurt ongeveer 7 minuten. **Voor au-bain-marie hang je het schaaltje bovenin een pannetje met een laagje water en breng dat water aan de kook.  Goed blijven roeren met de garde anders krijg je klontjes.

Als het is ingedikt haal je de kom van de pan en doe je er de koude roomboterblokjes bij. Laat dan 1 minuut staan en klop het dan met de garde goed onder elkaar, of gebruik een blender. Ik vind de stukjes rasp persoonlijk niet zo fijn en in de blender worden ze heel fijn. Zet de lemoncurd daarna zeker 3 u in de koelkast. Ik deed een hele nacht.

Voor het ijs:

Slagroom stijf kloppen met de mascarpone en de puderxucker, daar de koude lemoncurd doormixen tot een mooi geheel. Ik heb ijsbollen vormpjes vulde die mbv een spuitzak voor de “spoom” en verdeelde de rest over 8 ijslolly vormen (foto) en nog een 8 stuks kleine ijslollyvormpjes. Dat gaat de diepvries in.

LemonCurd IjsLolly |LowCarb-Rita.nl
LemonCurd IjsLolly |LowCarb-Rita.nl

Spoom

Voor de spoom waar alles mee begon deed ik het volgende. Ik dipte glaasjes in citroensap uit een flesje en daarna in  xucker. Rechtop wegzetten en laten drogen. Voor de mini ijsblokjes deed ik een flesje citroensap in een ijsblokjeszakje spuiten en dat deed ik in de diepvries. Ter plaatse vulde ik een glaasje met bronwater met citroen, daar een handje citroen-ijsblokjes in en toen de bol lowcarb lemoncurd ijs. Omdat ze al zeker een half uur uit de diepvries waren vielen ze na een paar seconden al in het glas.

Ik vond het erg geslaagd.

Spoom Lemoncurd | LowCarb-Rita.nl
Spoom Lemoncurd | LowCarb-Rita.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.