Low Carb Moussaka

Low Carb Moussaka

Macro’s: 815cal., 7khd, 67gr vet en 44.6gr eiwit

Low Carb Moussaka. Ik kocht weer een aubergine, was in de aanbieding voor € 0.49 bij de Lidl. Al een x pizzatorentjes mee gemaakt, en t wordt gebruikt bij de salade met Halloumi wat ik eerder al eens plaatste. Ook al ooit een topic geplaatst in de Facebookgroep koolhydraatarm met weekmenu over de Aubergine. Daar al wel wat recepten gescoord maar dat was t toch net niet (vond ik).

Ik zag op Pinterest lekkere dingen voorbij komen………ik kwam uit op moussaka. Wel ooit van gehoord maar nog nooit echt goed gekeken. Nu wel en ik had met een aanpassing alles in huis.

Klik op de ingrediënten in het lijstje, dan wordt je doorgelinkt naar een website of afbeelding van het ingrediënt wat ik heb gebruikt.

INGREDIËNTEN voor 1 portie

 • 75gr Aubergine 2.3khd
 • 1 el Olijfolie
 • 18.5gr Ui 1.2khd
 • 1 Kleine teen knoflook 0.5khd
 • ¼tl Kaneelpoeder
 • ¼el Paprikapoeder
 • ¼el Gedroogde Oregano
 • ¼tl Himalayazout
 • Snufje Zwarte peper gemalen
 • 100gr Rundergehakt 0.4khd
 • 50gr Half om Half gehakt 0.2khd
 • 30ml Tomatensaus 1.1khd

Kaassaus

BEREIDINGSWIJZE

Ik had een vrij grote aubergine, ben een echte hollander en koop meestal de grootste. Ik heb 2 porties gemaakt 1 voor meteen en 1 voor van de week. Even opwarmen in de oven. Misschien neem ik er dan wat gemengde sla bij. 

Ingrediënten Moussaka | LowCarb-Rita.nl
Ingrediënten Moussaka | LowCarb-Rita.nl

Snij de aubergine in blokjes. Snipper een uitje en snij het teentje knoflook in kleine stukjes. Weeg de kruiden af in een schaaltje, ik doe dat zelf met afgestreken maatlepeltjes als deze, zo heb je elke keer “bijna” dezelfde hoeveelheid.

Rasp een stukje kaas en weeg 50gr af. Zelf raspen scheelt khd. In zakjes voorgeraspte kaas zit vaak een anti klontermiddel en dat heeft koolhydraten. Persoonlijk vind ik dat zonde. Doe 25gr van de kaas in een steelpannetje samen met de roomkaas, slagroom, knoflook en zout. Hou de andere 25gr eventjes apart.

Verhit in een koekenpan de olijfolie, en begin met het bakken van de blokjes aubergine met zout en peper. Doe er na een minuutje de ui, knoflook en overige kruiden bij. Bak tot de ui een beetje zacht begint te worden. Rul het gehakt er nu doorheen. Bak het goed gaar. Als laatste de tomatensaus er nog doorheen scheppen en een paar minuutjes laten sudderen.

Zet ondertussen het steelpannetje op laag vuur en de oven voor op 180°. Ik heb zelf een hetelucht combi-magnetron. Laat zachtjes een paar minuutjes sudderen tot het begint in te dikken. Blijf erbij en zorg dat het niet gaat koken.

Doe het aubergineprutje in een ovenschaal, giet de kaassaus eroverheen en strooi de overgebleven kaas erover.  Zet de moussaka 20 minuten in de oven. En eventueel nog 2 minuten onder de gril.

Ik heb 2 soorten gehakt gebruikt omdat ik dat nog over had van de gehaktballetjes en van een ander receptje. Je kunt er natuurlijk voor kiezen maar 1 soort te nemen. Die je het lekkerst vind. Van het restant aubergine ga ik denk ik morgen frietjes proberen te maken. Als dat lukt zal ik t hier ook uitwerken. De tomatensaus is maar een beetje, ik heb er een pakje voor open moeten maken. Van het restant kun je chinese tomatensoep maken of low carb Ketchup.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.