Low Carb Appel-, Courgetteflappen supersimpel en bijna niet van echt te onderscheiden. Al veel mensen gefopt op deze manier. De courgetteblokjes hebben de structuur van de appel maar niet de smaak, de smaak is heel neutraal en door de kruiden doet het lijken op echte appelflappen.
Macro’s per flap: 150cal., 1.2khd, 137.gr vet en 4.1gr eiwit (zonder rozijnen)
Macro’s per flap: 160cal., 5.5khd, 137.gr vet en 4.3gr eiwit (met rozijnen)
Klik op de ingrediënt in het lijstje, dan wordt je doorgelinkt naar een website of afbeelding van het ingrediënt wat ik heb gebruikt.
INGREDIËNTEN
Deeg:
- 96gr Amandelmeel 5.47khd
- 24gr Kokosmeel 2.13khd
- 2 tl Xanthaangum 0.05khd
- 1 tl Bakpoeder 1.14khd
- Snuf zout
- 1 losgeklopt Ei maat L
- 2 tl Appelciderazijn
- 3 tl water
Karamelsaus:
- 55gr (Gras-) roomboter 0.55khd
- 50gr Xucker
- 120ml Slagroom
- ¼tl – ¾tl Zout (naar smaak)
Vulling:
- 1 Courgette (ik koop altijd de grootste en langste en dikste)
- 15ml Olijfolie of roomboter of kokosolie
- 2 tl Kaneel
- ¼tl Nootmuskaat
- 2tl Cream of Tartar 4.2khd
- 50gr Rozijnen (optioneel(dus niet perse nodig)) 34.4khd
Afwerking:
- 20gr Xucker
- 1 losgeklopt ei
- 1tl Kaneel
BEREIDINGSWIJZE
Deeg:
De droge ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine doen en mix het even goed door elkaar. Tijdens het draaien giet je de appelciderazijn erbij, gevolgd door het ei en het water. Het wordt heel snel een deegbal. Haal de deegbal eruit, doe dat in een boterhamzakje of rol in een stuk huishoudfolie en kneed het nog even met de hand door. Een minuut of 2. Laat het deeg nu 10 minuten rusten. (of tot 2 dagen in de koelkast te bewaren.)
Karamelsaus:
Smelt de roomboter in een middelgrote pan. Laat de roomboter een bruin worden onder voortdurend roeren. Ongeveer 5 minuutjes (ligt eraan hoe hard je je hittebron zet). Doe nu de slagroom, zoetstof en het snufje zout erbij, roer eventjes door en laat 15 minuutjes op laag pitje staan. Na 15 minuten ga je met een garde roeren en laat de karamelsaus wat indikken.
Vulling:
Schil de courgette, snij doormidden en schraap de pitjes eruit. Snij de courgette nu in blokjes en bak ze in een beetje olijfolie tot ze zacht en glazig zijn. (doe hier ook de rozijnen bij als je daarvoor kiest).
Weeg ondertussen de cream of tartar met de nootmuskaat en de kaneel af, roer door elkaar en meng door de blokjes heen. Laat een beetje afkoelen, en roer tot slot de karamelsaus erdoorheen en laat verder afkoelen.
Flappen maken:
Maak van het deeg 8 porties. Ongeveer 26gr per portie. Rol een portie zo dun mogelijk uit als je kunt. Ik gebruikte 2 stukken huishoudfolie dat ging het makkelijkste.
Leg met behulp van de huishoudfolie je rondje op je tortillavorm, leg er een eetlepel vulling op en vouw je tortillapers dicht. Knip eventeel nog het randje bij en leg op een stuk bakpapier. Ik gebruik zelf veel teflonvellen. Dat zijn herbruikbare bakvellen.
Verwarm de oven voor op 180° (ik gebruik combi-hetelucht)
Afwerking:
Bestrijk de appelflappen nog met een losgeklopt ei en strooi er wat xucker met kaneel overheen. Bak de appelflappen in 20minuten gaar. Eventueel nog eventjes de grill om ze mooi te laten kleuren.
Geef een reactie