Low Carb ApfelStrudel (zonder appel) smaakt gewoon naar apfelstrudel vandaar dat ik het ook zo noem. En nee ik heb geen appel gebruikt maar courgette. Ik heb al meerdere recepten op mijn website staan waar ik courgette gebruik ipv appel. Ook al door veel mensen gegeten en als je niets zegt denken ze echt dat ze iets met appel eten.
Macro’s per 100gr: 391cal., 11.2khd, 32.8gr vet en 8.4gr eiwit.
Ik heb het per gram ingevoerd in MyFitnessPall omdat niet elk stukje even groot is. Als ik dan een stukje afsnij weeg ik dat en voer ik dat in.
Lees eerst het hele recept door en zet alles alvast klaar. Ik hoop dat het zo makkelijker is. Dan hoef je niet steeds weer naar boven te scrollen om te kijken wat je nodig hebt per onderdeel.
Klik op de ingrediënt in het lijstje, dan wordt je doorgelinkt naar een website of afbeelding van het ingrediënt wat ik heb gebruikt.
INGREDIËNTEN KARAMELSAUS:
- 55gr (Gras-) roomboter 0.55khd
- 50gr Xucker
- 120ml Slagroom
- ¼tl – ¾tl Zout (naar smaak)
BEREIDINGSWIJZE
Smelt de roomboter in een klein steelpannetje. Laat de roomboter een beetje bruin worden onder voortdurend roeren. Ongeveer 5 minuutjes (ligt eraan hoe hard je je hittebron zet). Doe nu de slagroom, zoetstof en het snufje zout erbij, roer eventjes door en laat 15 minuutjes op laag pitje staan. Na 15 minuten ga je met een garde roeren en laat je de karamelsaus wat indikken. Pas op het kan flink gaan schuimen en is heeeeel heet.
Begin met de vulling:
INGREDIËNTEN VULLING:
- 1 Courgette (ik koop altijd de grootste, langste en dikste)
- 15ml Olijfolie of Roomboter of Kokosolie
- 2 tl Kaneel
- ¼tl Nootmuskaat
- 2tl Cream of Tartar 4.2khd
- 50gr Rozijnen (optioneel)(dus niet perse nodig) 34.4khd
BEREIDINGSWIJZE
Schil de courgette, snij doormidden en schraap de pitjes eruit. De pijtes gooi ik met de schil weg. Snij de courgette nu in blokjes en bak ze in een beetje olijfolie tot ze zacht en glazig zijn. (doe hier ook de rozijnen bij als je daarvoor kiest).
Strooi de kruiden eroverheen, laat een beetje afkoelen, en roer dan de karamelsaus erdoorheen. Laat verder afkoelen.
Maak ondertussen het deeg:
INGREDIËNTEN DEEG:
- 96gr Amandelmeel 5.47khd
- 24gr Kokosmeel 2.13khd
- 2 tl Xanthaangum 0.05khd
- 1 tl Bakpoeder 1.14khd
- Snuf zout
- 1 losgeklopt Ei maat L
- 2 tl Appelciderazijn
- 3 tl water
BEREIDINGSWIJZE
De droge ingrediënten door elkaar mixen zodat het bakpoeder en de xanthaangum goed word verdeeld. Doe dat in de keukenmachine en zet de machine aan, giet tijdens het draaien de appelciderazijn erbij, gevolgd door het ei en het water. Het wordt heel snel een deegbal. Haal de deegbal eruit, doe dat in een boterhamzakje of rol in een stuk huishoudfolie en kneed het nog even met de hand door. Een minuut of 2. Laat het deeg nu 10 minuten rusten. (of tot 2 dagen in de koelkast te bewaren).
Verwarm de oven vast voor op 180°
Haal het deeg na 10 minuten uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoek. Ik neem een 3liter zak van de Lidl. Dan krijg je een mooie rechthoek. Knip de zak open en leg t deeg op een matje of stuk bakpapier zodat je dat kunt gebruiken om de rol zo te maken. Schep de afgekoelde vulling erop en verdeel het een beetje over het deeg. Vouw de strudel nu dicht.
INGREDIËNTEN AFWERKING:
- 20gr Xucker
- 1 losgeklopt ei
- 1tl Kaneel
Meng de kaneel met de xucker. Bestrijk de strudel met het losgeklopte ei en bestrooi met de xucker-kaneel. Prik wat gaatjes met een vork in de bovenkant. Zet voor 20 minuten in de oven. Iedere oven is anders dus ga zelf even kijken tussendoor.
Lekker met een “toefje slagroom
Rita, geweldig recept! Maar mijn vraag is, of de Appelstrudel ook ingevroren kan worden?
Groetjes, Ingrid
Hoi, sorry voor de late reactie. Kreeg geen meldingen meer. Ja je kunt het invriezen. Ik deed het met de appelflapjes met courgette. Groetjes